MOBILNÍ SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU

MOBILNÍ SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU
MOBILNÍ SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU

S nebezpečným odpadem nelze legálně nakládat jako s běžným komunálním odpadem. Nebezpečné odpady ohrožují zdraví lidí i zvířat a poškozují životní prostředí. Nesmí se proto odkládat na běžné skládky ani spalovat ve spalovnách komunálního odpadu. Nebezpečný odpad se vyskytuje v každé domácnosti a Pražané jej mohou odevzdávat zdarma např. při mobilní sběru nebezpečného odpadu a jedlých olejů, který zajišťuje společnost Pražské služby, a.s.

 

Dne 19.9.2024 (čtvrtek) proběhne mobilní tříděný sběr nebezpečných složek komunálního odpadu a potravinářských olejů.

Při mobilním sběru obsluha sběrných vozů bude na uvedených stanovištích přijímat pouze níže uvedené odpady. Stavební odpady, objemné odpady a elektrozařízení není možné v rámci svozu odevzdat.

Seznam odebíraných odpadů:

rozpouštědla, kyseliny, zásady, fotochemikálie, pesticidy, zářivky a jiný odpad s obsahem rtuti, olej a tuk, barvy, tiskařské barvy, lepidla, pryskyřice, detergenty obsahující nebezpečné látky (čisticí prostředky), léčiva. Kapalné nebezpečné látky musí být předány v pevně uzavřených nádobách.

V rámci mobilního sběru je možno odevzdávat také jedlé potravinářské tuky a oleje z domácností. Budou přijímány pouze v uzavřených pet lahvích.

 

Časový harmonogram svozu:

  1. ul. Ve Žlíbku (roh Třebešovská – proti restauraci) 15.00 – 15.20
  2. ul. Chodovická (roh Běluňská ) 15.30 – 15.50
  3. ul. Božanovská (stanice bus Svépravice-u kamenictví) 16.00 – 16.20
  4. křižovatka ul. Jeřická x Dolská 16.30 – 16.50
  5. ul. Mezilesí (parkoviště u prodejny Penny) 17.00 – 17.20
  6. ul. Stoliňská (Chvaly – proti bráně do ZŠ) 17.30 – 17.50

 

Před odevzdáním odpadů při mobilním sběru jsou občané povinni prokázat se občanským průkazem za účelem potvrzení trvalého pobytu na území Prahy. Občané mohou využívat všechny trasy mobilního sběru na území města a není tedy nutné mít trvalý pobyt na území příslušné městské části, kde sběr aktuálně probíhá.

V případě, že svozové vozidlo nenaleznete na příslušné zastávce dle harmonogramu, kontaktujte řidiče vozidla na tel. 284 098 887 nebo 284 098 888 (pevná linka bude přesměrována na mobil v autě).

Nebezpečné odpady, stejně jako další vytříditelné druhy odpadu je zakázáno ukládat do nádob na směsný odpad, nebo dalších nádob určených na jiné než nebezpečné odpady. V případě odložení nebezpečných odpadů do těchto nádob hrozí občanům pokuta ve výši do 100 000 Kč dle § 117 odst. 3 zákona č. 541/2020 Sb., o odpadech.

Celoročně je tento odpad také možno odevzdávat ve sběrném dvoře Chvalkovická 3, Horní Počernice.

 

Odbor životního prostředí