EVROPSKÝ DEN PROTI VLOUPÁNÍ 2024

EVROPSKÝ DEN PROTI VLOUPÁNÍ 2024
EVROPSKÝ DEN PROTI VLOUPÁNÍ 2024

V rámci Evropského dne proti vloupání do obydlí (https://eucpn.org/focus-day), který letos připadá na středu 19. června 2024, je dobré si připomenout základní pravidla zabezpečení objektů, a to mj. z těchto důvodů:

  • Podle dlouhodobých statistických výstupů se pachatelé dostávají do obydlí nejčastěji překonáním vstupních dveří, přes balkon nebo okny, která nechávají lidé v době své nepřítomnosti často nezabezpečená.
  • K nezvané návštěvě mnohdy napomáhá právě ponechání otevřené okenní ventilace či mikro ventilace. Vloupání se do obydlí a jeho vykradení přes mikro ventilaci může pachateli trvat kolem jedné minuty.
  • Evropské studie také ukazují, že u již jednou vykradených obydlí existuje vyšší riziko opětovného vloupání. Toto riziko se přenáší i na domácnosti v jejich okolí. Proto je nutné ihned po vloupání opravit a ideálně i posílit místa vstupu, zámky a osvětlení. Také se vyplatí dbát na bezpečnostní opatření. Ze strany policie je efektivní prevencí navýšení hlídek v oblasti a informování obyvatel o rizicích opakované viktimizace.

Zabezpečit svůj majetek proti vloupání nemusí být drahé.

Zde naleznete veškeré dobré preventivní tipy: https://www.stopvloupani.cz/preventivni-tipy